Rozvojová pomoc SR potrebuje širšiu diskusiu

27.11.2004 Celý región

Európska komisia (EK) je spokojná s doterajším stavom poskytovania oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska druhým krajinám vo svete. Uviedol to 23. novembra n...
Európska komisia (EK) je spokojná s doterajším stavom poskytovania oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska druhým krajinám vo svete. Uviedol to 23. novembra na medzinárodnej konferencii pod názvom Rozvojová pomoc a spolupráca: výzvy a perspektívy v Prešove Adolfo Sanchez z Reprezentácie EK v SR.

Riaditeľ kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) v Prešove Vladimír Benč po skončení dnešného programu prvého dňa dvojdňového podujatia zvýraznil, že išlo o prvú konferenciu na túto tému, ktorá sa na Slovensku konala. \"Jej hlavným cieľom bolo diskutovať za účasti expertov aj z medzinárodných organizácií o prioritách slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci, o prioritných krajinách, kam má byť táto pomoc poskytovaná a hlavne o jej zameraní, \" dodal.
Okrem zástupcov EK boli v Prešove predstavitelia Svetovej banky, Organizácie spojených národov.
V tomto roku je zo štátneho rozpočtu SR na oficiálnu rozvojovú pomoc vyčlenených 500 miliónov korún. Peter Hulényi z Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR informoval, že pre priamu viazanú bilaterálnu pomoc bolo vybraných 13 prioritných krajín - medzi nimi štyri v Európe Albánsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko a Srbsko a Čierna Hora, ktoré sa stalo programovou krajinou. Najnovšie šieste grantové kolo má uzávierku 15. decembra. MZV SR zároveň vyčlenilo na roky 2004 - 2005 sumu 10 miliónov korún pre Ukrajinu a Bielorusko v rámci Oficiálnej pomoci SR.
Oficiálna rozvojová pomoc SR sa od roku 2003 sústreďuje na transfer slovenských skúseností a know-how, rozšírenie ekonomickej spolupráce s rozvojovými krajinami, pomoc slovenskej krajanskej komunite v zahraničí a zapojenie slovenských subjektov do medzinárodných rozvojových projektov.
SFPA sa zapojila do prípravy a samotnej realizácie oficiálnej rozvojovej pomoci SR troma projektmi - Partnerstvo pre integráciu Ukrajiny do Európskej únie: podpora verejnej diskusie o EÚ, Podpora verejnej diskusie o EÚ v Srbsku a Čiernej Hore (Pobyty výskumných pracovníkov srbských MVO na Slovensku a cezhraničná spolupráca) a Podpora diskusie o oficiálnej rozvojovej pomoci na Slovensku.
Konferenciu v rámci tretieho projektu zorganizovala prešovská kancelária SFPA v spolupráci so Spoločnosťou ľudí dobrej vôle s podporou MZV SR a Trustového fondu vytvoreného v spolupráci s Rozvojovým programom OSN (UNDP) na Slovensku v rámci prvého kola vzdelávacích projektov slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci.
(jj)
 

Vyberte región